3

„Jurnalistica” celor de la ȘtirideCluj.ro face lumină în cazul drogaților fără droguri

 

Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicarii, amfiteatrul 101.  În această dimineață profesorul unui curs punea veșnica întrebare: „ce aveți de vorbit, acolo în spate?”, un coleg îi răspunde: „Mă scuzați! Tocmai am aparut în ziar ca fiind drogat.”

 

Jurnalismul nu e ceva mitic precum Atlantida sau Chivotul Legii, nu are un înțeles ascuns, decât poate, pentru oamenii care nu îl practică, dar odată ce ai ales să îl practici există niște principii de bază, pe care din respect pentru cititori e obligatoriu să ți le asumi. Chiar dacă nu reușești să o faci în totalitate, trebuie să existe o limită despre care să știi că nu poate fi întrecută. Cei de la ȘtirideCluj.ro încalcă această limită iritant de des, iar astăzi e pur și simplu una din zilele în care ei au ales să facă o știre cu iz de senzațional, doar pentru a ocupa spațiu virtual într-un mod inutil.

 

Întâmplarea face ca protagoniștii acestei știri să îmi fie colegi, fară nici o intenție de a apăra de dragul apărării, nu pot sta pe margine atunci când drepturile unor oameni sunt încălcate și știu ca nici voi, cititorii inteligenți nu ați face-o. Știrea e atât de prost scrisă, încât nu îți dai seama ce e mai preganant: faptul că pare scrisă de o girafă lovită sau faptul că autorul nici măcar nu a  avut curiozitatea de a afla  că „drogații ” nu sunt la facultatea de „jurnalistică”. La școala jurnalistică mergeau oamenii pe vremea lui Titu Maiorescu, acum  îi spunem Facultate de Jurnalism, iar „secția Jurnalism 3” e ceva despre care, vă asigur că studenții din aceasta facultate nu au auzit. Articolul acesta e o grozavie de la început până la sfârșit. În primul rând e un atac la adresa unor oameni cărora nu li s-a cerut părerea, care nu au avut dreptul de a da o explicție, ori de a formula o replică, iar în al doilea rând e o jignire față de oamenii care au citit articolul și au fost dezinformați într-un mod atât de grosolan.

 

Când cei de la RTV.net își dau cu părerea despre ceea ce spun extratereștrii din Rusia pare cumva amuzant și inofensiv, dar când cei de la ȘtirideCluj.ro dau de pământ cu persoane a căror poveste au auzit-o de la „o colegă” e grav. Știrile nu se fac de pe platforme de socializare, cum nici păsările flamingo nu își au habitatul în Carpați. După modelul marilor publicații internaționale, cei de la ȘtirideCluj.ro ar trebui să publice cartea politicii lor editoriale. Această carte ar putea cuprinde sfaturi despre cum să îți bați joc de meserie, cum să ataci oameni și instituții importante, iar ulterior cum să pierzi procese de calomnie.

 

Leave a reply