0

Examenul de bacalureat luat prin surprindere de arhanghelul Gavril

Astăzi s-a dat proba scrisă la limba și literatura română în cadrul examenului de bacalureat sau cum ar spune cei de pe RTvexamenul maturității. Pentru cei care au terminat acum mult timp sau care, din diverse motive, nu sunt în cunoștință de cauză vizavi de procedura de învățare, trebuie să vă spun că alături de toate celealte lucruri care se cer pentru bac-ul la română, se numără și diverse opere, încadrate în toate genurile literare. Există mai multe modele de subiecte, din care, în această dimineață s-a extras un număr, pe sistemul 6/49 sau pe sistemul Uefa Champions League. Prin urmare, având în vedere ca este o exatrgere la întâmplare, e la fel de posibil să pice un subiect cu eseu despre poezie, despre nuvelă sau despre roman. Cei de la Realitatea.net, însă, sunt de o cu totul altă părere. Poate și din cauză că oamenii care se ocupă de site-ul lor, dar și de ,,politica editorială’’ au întâmpinat mari probleme în a-și lua examenul maturității. Atât de mari, încat în cele din urmă au renunțat, ca și ciobanii care dau pentru permis și ies din sală nervoși, pe motiv că nu au avut mouse și tastatură.

 

Din punctul lor de vedere, elevii au fost extrem de surprinși când au văzut subiectele, se așteptau mai degrabă să-l vadă pe sfântul arhanghel Gavril, în mână cu buna vestire, decât eseul argumentativ despre poezie  la punctul trei. Desigur și imitația de titlu a știrii este scrisă într-un mare fel:

 

 

cumva romana asta e în conformitate cu spusele mele de mai sus sau poate mă înșel, iar acești jurnaliști de primă mână sunt atât de elitiști încât vorbesc doar în limbi moarte, ori în dialecte străvechi și din obișnuință mai scapă câte un cuvânt. Cei care lucrează pe partea de online pentru Realitatea.net sau pentru Antena3.ro sunt genul de oameni care în liceu copiau la istorie de la colegul lor de bancă toată lucrarea, fără să realizeze că, de fapt, colegul comentase un meci de fotbal în care Hagi jucase magistral.

 

Cam cât de îndepărtat de realitate trebuie să fii ca să spui că elevii au fost surprinși de subiecte? Eu îmi amintesc sigur,  că ni s-a spus faptul că toate genurile pot pica în egală măsură. Desigur, anul meu a fost anul Funeriu, noi am avut opera dramatică, doar ca toată lumea a făcut eseu despre Ultima nopate de dragoste, întâia noapte de război. Vreau să spun, toată lumea în toată țara! Să mai spună gurile rele că nu suntem tineri sensibili și nu empatizăm cu suferința în dragoste, o facem atât de tare încât ne sacrificăm și bac-ul în acest scop nobil.

 

Concluzia ar fi că nu e indicat să citiți știri despre examene, scrise de oameni care au făcut S.A.M-ul, adică școala de arte și meserii, pentru că inevitabil veți fi induși în eroare. Într-un fel, viața trebuie să fie frumoasă într-o astfel de redacție, totul este o surpriză, totul este o bombă, mereu se întâmplă ceva extraordinar sau senzațional, adrenalină maximă, primării luate prin surprindere de zăpadă în luna decembrie, elevi absolvenți șocați că le-a picat poezia la bac, adică la examenul maturității.

 

 

Leave a reply